Rodzaje gastronomii i ich potrzeby. Jakie serwetki wybrać do różnych lokali?

Autor: Higma Service

Gastronomia to słowo pochodzące od greckich gaster („żołądek”) i nómos („ustawa”, „prawo”), czyli dosłownie tłumacząc mamy do czynienia z „prawem żołądka”, którym to bezsprzecznie powinny kierować się miejsca związane z gastronomią. Chyba każdy, a na pewno większość z nas, korzysta z usług lokali gastronomicznych. Chodzimy do barów, restauracji, kawiarni itd., jednak rzadko kiedy zastanawiamy się nad tym, ile jest rodzajów gastronomii. Każdy z nich posiada inną ofertę, a zarazem ma inne wymagania i potrzeby.

Podstawowy podział zakładów gastronomicznych

Warto zacząć od podstawowego podziału, który zależny jest od odbiorcy, czyli konsumenta. Rozróżniamy dwa główne typy zakładu gastronomicznego – zakład sieci otwartej i sieci zamkniętej. Zacznijmy od tego ostatniego. Zakład sieci zamkniętej to nic innego jak stołówki i bufety, istniejące przy różnego rodzaju instytucjach skupiających większe grupy ludzi. Należą do nich, m.in. zakłady pracy, szpitale, szkoły czy internaty. Ten typ zakładu świadczy usługi zarówno w obszarze wyżywienia, jak i napojów.
Inaczej bywa w przypadku drugiego rodzaju gastronomii, czyli zakładu sieci otwartej. Te lokale dzielimy według świadczonych usług na zakłady typu żywieniowego, które (jak sama nazwa wskazuje) zaspokajają potrzeby żywieniowe gości, i zakłady uzupełniające, skupiające swoje działania na usługach kulturalno-rozrywkowych. Co istotne, w każdym z powyższych typów wyszczególniamy różne rodzaje lokali, charakteryzujące się specyficznymi cechami, typami obsługi czy serwowanymi daniami i napojami.

Typy i rodzaje gastronomii

Do typu żywieniowego należą:

restauracje, posiadające obsługę kelnerską, w których dania przyrządza się na zamówienie gości i serwuje się alkohol,
bistro to miejsce, w którym spotkamy się z wysokim standardem żywienia, a także zamówimy alkohol,
jadłodajnie, gdzie potrawy przygotowuje się wcześniej, nie podaje się napojów alkoholowych i gdzie możemy liczyć na obsługę kelnerską,
uniwersalne bary – tutaj standardem jest samoobsługa, a przygotowywane dania to typowe, barowe potrawy,
bary szybkiej obsługi, w których nie zamówimy alkoholu, nie obsłuży nas kelner, ale zjemy wspomniane już barowe danie, najczęściej w przystępnych cenach,
bary przekąskowe – czeka nas tu samoobsługa, napijemy się tylko napojów bezalkoholowych i zamówimy przekąski, a nie dwudaniowy obiad.

Taki wachlarz możliwości proponuje typ żywieniowy. A co z zakładami uzupełniającymi? Te nie ustępują w różnorodności wyżej opisanym lokalom. Wybierając się na spotkania towarzyskie czy biznesowa mamy do dyspozycji poniższe gastronomie uzupełniające:
kawiarnie, które najczęściej posiadają obsługę kelnerską, serwują napoje bezalkoholowe, ciasta i inne wyroby cukiernicze oraz są nastawione na relaks i rozrywkę,
kafeteria to podobne miejsce do wyżej opisanej kawiarni, jednak nie ma tu obsługi kelnerskiej,
bar aperitif jest miejscem na wysokim poziomie, gdzie podaje się napoje alkoholowe, koktajle, przekąski, a gości obsługują barmani,
koktajl bar to zazwyczaj część większego lokalu, restauracji, zajazdu, hotelu itp.,
winiarnie proponują swoim gościom oczywiście wina, ale często też miody pitne i przekąski, a gości obsługują kelnerzy,
piwiarnie działają na podobnych zasadach jak winiarnie, z tym że tutaj prym wiedzie oczywiście piwo.

Potrzeby higieniczne różnych typów gastronomii – serwetki

Niezależnie od typu gastronomii, ważne są higieniczne warunki podczas posiłku czy też spotkania towarzyskiego w kawiarni. Jednym z elementów niezbędnych w wyposażeniu każdego takiego lokalu są serwetki. Ich rodzaj dopasowywany jest do standardu danej gastronomi – wykwintna restauracja z pewnością nie poda gościom serwetek dyspenserowych, a bar samoobsługowy nie będzie inwestował w personalizowane serwetki z logo.

Dziś słów kilka o pierwszym wspomnianym rodzaju, czyli o serwetkach dyspenserowych, które możemy spotkać w bardzo wielu lokalach. To najczęstszy wybór miejsc z niepełną obsługą bądź gastronomii samoobsługowych. Serwetki dyspenserowe znajdują się w dozownikach, co wpływa na poziom higieny, gdyż goście dotykają tylko tych serwetek, których później użyją. Ponadto obecność takiego dyspensera w lokalu sprawia, że obsługa ma zwyczajnie mniej pracy, a klienci są zadowoleni, gdyż mogą bez problemu użyć tylu serwetek, ilu potrzebują.

Oczywiście rynek jest pełen różnych rozwiązań higienicznych – również serwetek i dozowników. Warto jednak inwestować tylko w sprawdzone produkty, posiadające certyfikaty higieniczne i środowiskowe, jak EU Ecolabel. Takie rozwiązania proponuje marka Tork, która dysponuje szeroką ofertą serwetek i dyspenserów, pośród których każdy typ gastronomii znajdzie coś dla siebie. By ułatwić Ci wybór, podpowiadamy, że na pewno warto sprawdzić serwetki z serii Xpressnap Snack® czy też Tork Fastfold. Goście zauważają i doceniają takie rozwiązania higieniczne, a co najważniejsze – chcą wracać do miejsc, w których dba się o ich potrzeby.

 

Potrzebujesz pomocy w doborze serwetek do swojego lokalu? Skontaktuj się z nami tel. 801 315 198

Wpis powstał w oparciu o artykuł portalu gastrowiedza.pl

 

Przeczytaj również:

Restauracje i kawiarnie w czasie COVID-19, czyli wytyczne GIS dla gastronomii

Świat ręczników papierowych

Bądź na bieżąco!

Nasz newsletter to m.in. informacje o promocjach, wartościowe artykuły branżowe i produktowe. Wiadomości wysyłamy maksymalnie 2 razy w miesiącu.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie wiadomości drogą elektroniczną.

 

Bądź na bieżąco!

Nasz newsletter to m.in. informacje o promocjach, wartościowe artykuły branżowe i produktowe. Wiadomości wysyłamy maksymalnie 2 razy w miesiącu.

Wyrażam zgode na przetwarzanie danych osobowych w celach marketingowych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie wiadomości drogą elektroniczną.