Restauracje i kawiarnie w czasie COVID-19, czyli wytyczne GIS dla gastronomii

Autor: Higma Service

Jesteś właścicielem restauracji, kawiarni, a może całej sieci gastronomicznej? Stoisz przed wielkim wyzwaniem, by dopasować swoje lokale do wytycznych opublikowanych przez Głównego Inspektora Sanitarnego. W poniższym artykule omówimy najważniejsze zalecenia i aktualizacje oraz zaproponujemy gotowe rozwiązania, które pomogą zadbać Ci o swoich klientów i pracowników.

Gastronomia: dezynfekcja to podstawa

Czytając zalecenia GIS dla gastronomii, łatwo zauważyć, że podstawą pozostaje dezynfekcja. Jako właściciel restauracji lub kawiarni, masz obowiązek zaopatrzyć swoich pracowników w środki do dezynfekcji lub w rękawiczki jednorazowe. Kelnerzy i kasjerzy powinni nosić także maseczki. Jeśli nie używają rękawiczek, powinni zdezynfekować ręce po każdym wykonaniu usługi.

Posiłki i napoje mają być serwowane klientom na tacach. Należy je umyć i zdezynfekować po każdym użyciu. Podobnie wygląda kwestia stolików. Mają być one dezynfekowane po każdym gościu i oznaczane napisem „zdezynfekowano”. Koniecznie oznacz stoliki wyłączone z użytkowania. Inne powierzchnie, do których dostęp mają goście, powinno dezynfekować się minimum co 15 minut.

Gastronomia: dezynfekcja dotyczy także klientów

Dezynfekcja dotyczy także samych klientów. Każdy gość restauracji czy kawiarni musi obowiązkowo zdezynfekować ręce. Dozowniki powinieneś zapewnić na sali jadalnej oraz przy wyjściach z toalet, a także przy punkcie składania zamówień. Pamiętaj, że Twoi klienci nie muszą nosić maseczek po wejściu do wnętrza lokalu i zajęciu miejsca.

Bezpieczna i estetyczna dezynfekcja dla gastronomii

Szukasz skutecznych środków do bezpiecznej dezynfekcji? Mamy dla Ciebie rozwiązanie. Soft Care Des E-Spray jest bezpieczny i posiada pozwolenie na obrót produktem biobójczym. Jest bezzapachowy i ma właściwości nawilżające. Więcej o nim i o bezpiecznej dezynfekcji przeczytasz tutaj.

Chybotliwe krzesełko i ustawiona na nim mała butelka z dezynfektantem. Kojarzysz ten widok? Właśnie. To nie wzbudza pozytywnych skojarzeń. Zadbaj o wizerunek swojej restauracji także w czasie koronawirusa i pomyśl o miejscu do dezynfekcji, które będzie estetyczne. Nie odstraszaj klientów prowizorycznymi pomysłami. Przeczytaj o profesjonalnej Stacji do Dezynfekcji Rąk, która pozwala na personalizację i jest dostępna w konkurencyjnej cenie.

Gastronomia: ile osób może przebywać w restauracji lub kawiarni

Dotychczas określałeś, ile gości może maksymalnie przebywać w Twojej restauracji i kontrolowałeś ich liczbę. Zgodnie z aktualizacją opublikowaną przez GIS 3 czerwca nie musisz już tego robić.

Gastronomia: wspólne posiłki

Przy jednym stoliku mogą już spokojnie zjeść posiłek nie tylko członkowie rodziny, lecz także znajomi. Przy stoliku może jednak siedzieć 20 proc. mniej osób w porównaniu do jego standardowej liczby. Gości usadzaj po obu stronach stołu tak, aby nie siedzieli vis a vis.

Gastronomia: odległość między stolikami

Zastanów się nad zainwestowaniem w specjalne przegrody, które pomogą Ci oddzielić od siebie poszczególne stoliki. Według wytycznych GIS musisz zachować minimum dwumetrową odległość między stolikami. Jednak jeśli zastosujesz między nimi przegrody o minimalnej wysokości jednego metra (licz od wysokości blatu stolika), to dystans ten może być o połowę mniejszy.

Gastronomia: zakaz używania suszarek

W wytycznych GIS znajdziesz także informację o zakazie korzystania z suszarek do rąk. Ta informacja nie powinna dziwić. Suszarki o dużej mocy mogą rozprzestrzeniać wirusy i bakterie na odległość 3 metrów. To aż 12-krotnie dalej niż przy używaniu ręczników papierowych! Więcej o tym temacie przeczytasz tutaj.

Gastronomia: powrót barów sałatkowych, zakaz ustawiania dodatków

Dotychczas z użytku wyłączone pozostawały wszystkie miejsca i sprzęty, z których gość mógł korzystać samodzielnie, czyli na przykład bary sałatkowe, bufety, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów. Najnowsza aktualizacja łagodzi te zalecenia. Możesz ponownie otworzyć przestrzenie samoobsługowe, ale musisz zapewnić osobę do obsługi tych miejsc.

Utrzymany został jednak zakaz wystawiania dodatków – cukierniczek, pojemników na pieprz i sól, sztućców jednorazowych, serwetników, czy większych dyspenserów do serwetek. Obsługa nadal powinna wydawać je bezpośrednio do zamówienia. Właśnie dlatego mogą Ci się przydać pochetki na sztućce. To higieniczne i praktyczne rozwiązanie.

Nasi klienci bardzo chwalą pochetki w naturalnym kolorze z dwuwarstwową serwetką marki Tork. To sprawdzone rozwiązanie, które niesie za sobą wysoką jakość. Produkt to estetyczne etui na sztućce i gotowa do użycia serwetka. Całość jest już wstępnie złożona, a to pozwoli zaoszczędzić Ci cenny czas.

Gastronomia: wszystkie wytyczne GIS

Powyżej omówiliśmy najważniejsze zalecenia GIS dla gastronomii. Wszystkie wytyczne znajdziesz tutaj.

Czy Twoja restauracja jest przygotowana na zmiany?

Twój lokal jest w pełni dostosowany do wytycznych GIS? Masz pytania? Chcesz wybrać rozwiązanie, które pomoże Ci chronić swoich klientów i pracowników? Potrzebujesz dodatkowych dozowników lub musisz wymienić suszarki? Skontaktuj się z nami pod numerem: 801 315 198.

Zapisz się także do naszego newslettera, by nie przegapić ważnych informacji związanych między innymi z zaleceniami GIS w trakcie trwania COVID-19.